Interieurtrends 2024

Terwijl we ons alweer een paar maanden in het nieuwe jaar bevinden, willen we je graag kennis laten maken met de boeiende trends die in 2024 domineren. Van een explosie van kleur tot de tijdloze elegantie van classic chique en de roep om duurzaamheid.

Trend 1: Levendige Kleurexplosies

Van gewaagde colour blocking en sfeervolle colour drenching tot een nostalgische knipoog naar de jaren ’70 en de zachte, rustgevende tinten van simply pastel, als je kleur in je interieur wilt, kun je echt alle kanten op.

Kleur mag gezien worden, en bij colour blocking draait alles om het creëren van opvallende contrasten en gedurfde statements. Denk aan het combineren van felle kleuren zoals kobaltblauw, zonnegeel en passievol rood in één ruimte, waarbij elke tint zijn eigen gebied claimt en toch samen een harmonieus geheel vormt. Door te spelen met vormen en proporties kunnen we een dynamische en energieke sfeer creëren die de zintuigen prikkelt en de ruimte tot leven brengt. Voor meer inspiratie kijk op ons Pinterest bord Colour Blocking.

Colour drenching dompelt ons onder in een zee van kleur, waarbij de ruimte wordt overspoeld met tinten die zowel rustgevend als stimulerend zijn. Door één dominante kleur over de hele ruimte te gebruiken – van de muren tot de meubels en accessoires – ontstaat een gevoel van samenhang en harmonie dat de ruimte omarmt en verwelkomt.

In 2024 maken we een reis terug in de tijd naar de kleurrijke en flamboyante jaren ’70, waar retro chic en vintage vibes samenkomen in een feest van kleur en textuur. Denk aan aardse tinten zoals avocado groen, mosterdgeel en oranjebruin, gecombineerd met funky patronen en geometrische vormen die een gevoel van nostalgie en speelsheid oproepen. Met fluwelen fauteuils, macramé wandkleden en statement lampen brengen we de spirit van de jaren ’70 terug naar het heden, met een eigentijdse twist die het geheel fris en relevant houdt.

Voor wie de voorkeur geeft aan een meer ingetogen benadering van kleur, biedt simply pastel een oase van rust en sereniteit in het drukke moderne leven. Zachte tinten zoals poederblauw, lichtroze en mintgroen worden gecombineerd met subtiele texturen en minimalistische styling om een gevoel van verfijning en elegantie te creëren. Met meubels en accessoires in pasteltinten kunnen we een lichte en luchtige sfeer creëren die rust en kalmte brengt in elke ruimte. Voor meer inspiratie kijk op ons Pinterest bord Simply Pastel.

Trend 2: Duurzaam Interieur

Bij Vonk Interieur & Design geloven we dat duurzaamheid niet alleen een trend is, maar een levensstijl. In 2024 omarmen we duurzaam interieur als een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven, waarbij we streven naar een balans tussen esthetiek, functionaliteit en milieubewustzijn. Duurzaamheid gaat niet alleen over het kiezen van eco-vriendelijke materialen en producten, maar ook over het maken van weloverwogen keuzes die een positieve impact hebben op onze omgeving en toekomstige generaties.

Een duurzaam interieur begint bij het maken van keuzes die gericht zijn op kwaliteit en tijdloosheid. In plaats van te vallen voor de verleiding van kortstondige trends en goedkope massaproductie, streven we naar meubelstukken en decoratieve elementen die gemaakt zijn om lang mee te gaan en tijdloos design te bieden. Door te investeren in kwaliteitsproducten die de tand des tijds doorstaan, verminderen we de behoefte aan frequente vervanging en verminderen we de hoeveelheid afval die wordt gegenereerd.

Duurzaam interieur is meer dan alleen een trend – het is a way of living die ons verbindt met de wereld om ons heen en ons inspireert om te streven naar een betere toekomst voor iedereen. Samen kunnen we bouwen aan een duurzame toekomst waarin schoonheid, functionaliteit en respect voor de planeet en mens hand in hand gaan. Maak kennis met het design van onze New Design Icons.

Trend 3: Organische Vormen en Natuurlijke Materialen

Net als vorige jaren zie je ook in 2024 meubels en decoratieve stukken die worden gekenmerkt door zachte, vloeiende lijnen en organische contouren die een gevoel van harmonie en balans brengen in de ruimte.

Hout, steen, rotan en andere natuurlijke materialen worden veelvuldig gebruikt, niet alleen vanwege hun esthetische aantrekkingskracht, maar ook vanwege hun duurzaamheid en tijdloze elegantie. Deze trend brengt een gevoel van rust en verbondenheid met de natuur in huis, waardoor een kalme en uitnodigende sfeer ontstaat waarin men kan ontsnappen aan de hectiek van het moderne leven.

Trend 4: Het Vakmanschap Herontdekt

In een tijd waarin massaproductie de norm is geworden, zien we een groeiende waardering voor handgemaakt en ambachtelijk vakmanschap. Mensen verlangen naar unieke en authentieke stukken die een verhaal vertellen en een persoonlijke touch toevoegen aan hun interieur. Van met de hand vervaardigde keramiek tot stalen kandelaars en op maat gemaakte meubels, deze trend viert het vakmanschap en de individualiteit van elk stuk. Door ambachtelijke elementen toe te voegen aan het interieur, creëren we een gevoel van warmte en intimiteit dat niet kan worden gereproduceerd door machinale productie. Al het design bij Vonk interieur & design vertelt zijn eigen verhaal. (foto: handwerk Imre Bergmann)

Trend 5: Classic Chique

Classic chique in terug in 2024, waarbij we ons laten inspireren door de grandeur en elegantie van de Roaring Twenties. Met diepe en rijke kleuren, de introductie van donker hout, een vleugje glans en een knipoog naar de glamour van het verleden, brengen we de tijdloze allure van deze iconische periode tot leven in hedendaagse interieurs.

Je ziet weer steeds meer donkere tinten hout in het interieur. Denk aan mahonie, ebbenhout en walnoot die worden gebruikt voor meubels, vloeren en decoratieve accenten, waardoor een gevoel van tijdloze allure en prestige ontstaat. Donker hout brengt een gevoel van warmte en diepte in het interieur, en vormt een perfecte aanvulling op de weelderige kleuren en texturen die kenmerkend zijn voor classic chique.

Om de glamour en glitter van de jaren ’20 te omarmen, wordt er een vleugje glans toegevoegd aan het interieur met behulp van metallic accenten en decoratieve elementen. Goud, zilver en koper worden gebruikt voor verlichtingsarmaturen, spiegels, meubelbeslag en accessoires, waardoor een gevoel van luxe en verfijning ontstaat dat doet denken aan de weelderige feesten en extravagante levensstijl van het Gatsby-tijdperk. Wil je meer inspiratie bekijk dan ons Pinterest bord Classic Chique.

Kleuradvies op maat

Met deze kleurrijke en boeiende trends kun jij jouw interieur laten sprankelen op de manier die bij jou past. Wil jij een andere kleur in huis maar weet je niet hoe je dit kunt aanpakken. Vraag dan kleuradvies aan bij Vonk interieur & design en samen maken wij van jouw huis je thuis.